Aminos kokosowy - zdrowsza alternatywa dla sosu sojowego?

Aminos kokosowy - zdrowsza alternatywa dla sosu sojowego?

Aminos kokosowy to sos powstały z połączenia dojrzewającego soku z kwiatów kokosa oraz naturalnej soli morskiej. Uważany jest za świetny zamiennik klasycznego sosu sojowego dla osób, które eliminują ze swojej codziennej diety produkty sojowe, produkty zawierające gluten oraz nadmiar soli.

W smaku do złudzenia przypomina sos sojowy, przez co jest idealny w daniach kuchni Azji. Staje się coraz bardziej popularne wśród osób ,które dbają o zdrową dietę.Czy jednak rzeczywiście jest on zdrowszym zamiennikiem dla sosu sojowego i tamari?

Skarbnica zdrowia

Aminos kokosowy stanowi doskonałą przyprawę do mięs i ryb, dań kuchni azjatyckich tudzież sałatek. Świetnie sprawdzi się również jako składnik marynat.Dodanie go do potrawy wzbogaci ją o aminokwasy kokosowe o wykazanym przez badania pozytywnym działaniu na układ krążenia, gospodarkę cukrową (zmniejszają ryzyko cukrzycy!) oraz układ odpornościowy. Sos ten zawiera aż szesnaście niezbędnych aminokwasów egzogennych.Substancje zawarte w nektarze kokosowym wykazują korzystny wpływ na gospodarkę tłuszczową, podwyższając poziom "dobrego" cholesterolu. Pomagają również regulować ciśnienie krwi.

Aminokwasy kokosowe są też prawdziwym przyjacielem odchudzania. Pomagają zmniejszać apetyt dzięki zwiększeniu produkcji tak zwanego "hormonu osób szczupłych" - adiponektyny.Działają też osłonowo na przewód pokarmowy i łagodząco w stanach zapalnych, co ma kluczowe znaczenie w zapobieganiu nowotworom, zwłaszcza jelita grubego.

Wśród cennych składników nektaru kokosowego znajdziemy również inozytol. Jest on białkiem wykazującym pozytywny wpływ na układ nerwowy. Z tej przyczyny aminos kokosowy powinien być włączony do diety przez osoby cierpiące na zaburzenia depresyjne oraz nerwicowe.Inozytol wykazuje również korzystne działanie , które wspomaga leczenie PCOS.

Zdrowe z natury

Dodatkowo aminos nie zawiera dodatku cukru, glutenu oraz składników odzwierzęcych. Dlatego jest doskonały dla wegan oraz osób osób z celiakią.W odróżnieniu od sosu sojowego, który w wersji znanej z naszych sklepów zwykle zawiera sztuczne chemiczne konserwanty oraz polepszacze takie jak glutaminian sodu, jest produktem całkowicie naturalnym. Dzięki temu możemy mieć pewność, że spożywamy to, co dla naszego organizmu najlepsze.